2020-12-30 08:06:36• hírek • közlemény

Majdnem elfeledett legendák

„A járvány minden tervet képes volt csaknem semmissé tenni, legalábbis ami a találkozókat illeti, mert nem vállaltuk be, hogy a megye minden pontjáról és a régió más megyéiből érkező szakemberek egy esetleges gócpontot alakítsanak ki a szervezni szándékozott vadásztalálkozónkon” – magyarázta a hagyományteremtő céllal megszervezett, és immár szakmai körökben keresett találkozó idei évi elmaradásának okát Mészáros István, a FOLK Alapítvány elnöke.

Azt is elmondta, hogy így viszont lehetőség volt arra, hogy teljes egészében a legendákra összpontosítsák az erőket, s bár ezekkel kapcsolatban is voltak utak, amelyeket újra kellett néha tervezni a lezárások és a kijárási korlátozások miatt, de a legendák helytállóságát néha a helyszínen is le kellett ellenőrizni. Arra vállalkoztak, hogy megnézik, milyen elfeledettnek hitt vagy csak egészen kis körben ismert helyek és legendák vannak Szatmár megyében, amelyeket azonban érdemes megőrizni.


Kiderült, hogy eléggé sok van, s bár a mindennapokban ezek egy részét sokan ismerik, de messze nem tudjuk, hogy mi a történet, amely mögötte áll. Így kezdtekk el kutakodni Béla vára után, de kiderült, hogy Szent Hubertusnak is volt egy kápolna, amelynél megfáradt vándorok pihenhettek meg, lelki táplálékra szomjazva. Elkészült a projekt keretében a www.myhomesatumare.ro oldal, ahol minden ismeretannyag fent van, s úgy gondolják a szervezők, hogy ez egy olyan kezdet, amelyet érdemes folytatni, és amelyet érdemes népszerűsíteni, hiszen ezek azok az apró dolgok, amelyek vonzóbbá tehetnek egy megyét a turisták - legyenek azok külföldiek vagy hazaiak - számára.


A Bethlen Gábor Alap pedig 2020-ban elismerésnek méltónak vélte ezt a projektet, így vissza nem térítendő támogatást nyújtott annak kivitelezéséhez.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: